přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Různé » Změna os. na o.p.s. schválena

Změna os. na o.p.s. schválena

21.02.2013

21.02.2013 zařazeno v kategorii: Různé | autor: test autor |

 

Vážení členové AVPO, milé kolegyně a kolegové,


jsem moc rád, že vám mohu hned ráno poslat radostnou zprávu – včera odpoledne Poslanecká sněmovna schválila ústavní většinou (121 hlasů) zákon o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost a poslala jej tak do prezidentské kanceláře.

Otázkou je, který Prezident dostane zákon k posouzení a podpisu. Lhůta pro tento poslední krok je 30 dní. Pokud se v této době Prezident nevyjádří, bude zákon platit bez jeho podpisu. V případě, že by Prezident zákon vetoval, vrátí se do Poslanecké sněmovny k dalšímu hlasování.
Účinný bude zákon první den následujícího měsíce po jeho vyhlášení.
Vše tedy nasvědčuje tomu, že by zákon mohl nabýt účinnosti 1. dubna, nejpozději 1. května.
V této chvíli začínáme společně s právníky pro občanská sdružení připravovat metodické doporučení, jak postupovat v případě, že 100 % jejich členů souhlasí se změnou na obecně prospěšnou společnost.


Osobně si myslím, že v této chvíli je třeba poděkovat všem těm, kteří pomohli s prosazením tohoto rozsahem malého, ale důležitostí velkého zákona.

Největší dík patří skupině poslanců – předkladatelů, která reagovala na volání mnoha občanských sdružení. V čele s Lenkou Kohoutovou to byli Rudolf Chlad, Jan Čechlovský, Dagmar Navrátilová a Jaroslava Wenigerová.

Celý proces začal na jaře 2011, kdy jsme se nad zákonem poprvé sešli v Poslanecké sněmovně. Zákon jako takový vznikal za pomoci právních expertů Lenky Deverové a Petra Víta, kteří se specializují na „neziskovou“ legislativu a pracovníků Ministerstva spravedlnosti pracujících v týmu náměstka Františka Korbela.


Nelze jmenovat všechny, kteří přijetí zákona podporovali, ale rád bych poděkoval alespoň členům AVPO, kteří jak už ústně nebo písemně komunikovali s našimi zákonodárci. Velký dík patří Miladě Šnajdrové z o.s. INspiro, členům správní rady obecně prospěšné společnosti Neziskovky.cz a kolegům z dalších asociací - České rady dětí a mládeže a Zeleného kruhu.


Nakonec praktická informace – schválené znění zákona naleznete v příloze tohoto emailu.


Mějte se úspěšně.

Marek Šedivý

--

ing. Marek Šedivý
prezident
Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO)
Malé náměstí 12
110 00 Praha 1

mobil: +420 603 154 999
tel: +420 224 239 876
e-mail: sedivy@avpo.cz
www.avpo.cz

IČ: 72074086
číslo účtu: 238350465/0300

 

Soubory ke stažení

 
 

« další články z kategorie: Různé

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist