přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Různé » Výzva legislativnímu výboru vlády

Výzva legislativnímu výboru vlády

03.02.2013

03.02.2013 zařazeno v kategorii: Různé | autor: test autor |

 

Vážení členové,

ANNA  se připojí k výzvě Legislativní radě vlády, aby zvážila, zda by nebylo vhodné doporučit rejstříkový zákon k přepracování tak, aby do něho byl začleněn i rejstřík spolků.

Úplné změní dopisu legislativní radě vlády.

Vážení členové legislativní rady vlády,

Dne 14. 2. 2013 bude LRV projednávat návrh zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob (rejstříkový zákon). Tento návrh reaguje na rekodifikaci soukromého práva.

Je v něm upraven obchodní rejstřík, nadační rejstřík, rejstřík ústavů, rejstřík obecně prospěšných společností a rejstřík společenství vlastníků jednotek. Z nepochopitelných důvodů však chybí rejstřík spolků, jenž má být upraven zvláštním zákonem, připravovaným ministerstvem vnitra (jeho návrh dosud nebyl dokončen).

Důvodová zpráva k rejstříkovému zákonu tuto situaci popisuje takto: „Jiná situace je však u spolků. Ty nový občanský zákoník považuje za základní právnické osoby korporátního typu. Zde není pro odlišnou regulaci příliš velkého důvodu. Na druhou stranu je v České republice již zaběhnutý stav, kdy registraci spolků provádí Ministerstvo vnitra.“

Vyjmutí rejstříku spolků z obecné úpravy rejstříkového práva pokládáme, shodně s důvodovou zprávou citovanou výše, za nesystematické a legislativně technicky nevhodné. Zatímco rejstříkový zákon je zamýšlen jako lex specialis k novému občanskému zákoníku, zákon o rejstříku spolků se má stát lex specialis k rejstříkovému zákonu[1]. Interakce těchto tří „legislativních vrstev“ bude nutně vyvolávat interpretační potíže. Přitom k ní není věcný důvod, jak je zřejmé už z toho, že autoři důvodové
zprávy žádný nenalezli. Spolky jsou základním, nejjednodušším typem korporace,
jejich regulace nevyvolává žádné specifické problémy oproti obchodním korporacím, které by bylo nutno řešit zvláštním zákonem.

Dosud byly veřejné rejstříky vesměs upraveny spolu s hmotněprávními
ustanoveními týkajícími se do nich zapisovaných právnických osob. Jelikož nově
mají být rejstříky odděleny od hmotněprávní úpravy, bylo by v rámci zpřehlednění právního řádu logické, aby byly upraveny všechny v jednom zákoně.

Argument, že rejstřík spolků nelze začlenit do rejstříkového zákona, protože zaběhnutý stav je takový, že registraci spolků provádí Ministerstvo vnitra, není příliš přesvědčivý v kontextu rekodifikace celého soukromého práva, jež narušila celou řadu „zaběhnutých stavů“. Vedle toho je třeba poznamenat, že principy, na nichž je založen rejstřík občanských sdružení, se budou v každém případě spolu s rekodifikací soukromého
práva měnit – panuje široký konsenzus, že rejstřík spolků bude na rozdíl od rejstříku občanských sdružení postaven na zásadách formální a materiální publicity.

Proto žádáme Legislativní radu vlády, aby zvážila, zda by nebylo vhodné doporučit rejstříkový zákon k přepracování tak, aby do něho byl začleněn i rejstřík spolků.


[1]
§ 1 návrhu rejstříkového zákona

 

 

 

« další články z kategorie: Různé

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist