přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Zavěry pracovní skupiny NNO » Příprava nového zákona o dobrovolnictví

Příprava nového zákona o dobrovolnictví

19.04.2012

19.04.2012 zařazeno v kategorii: Zavěry pracovní skupiny NNO | autor: test autor |

 

Vážení účastníci konference,

tento podklad vychází z textu, který předneslo MŠMT na jednání RVNNO 14. 2. 2012 a který je aktuálně posledním dokumentem, který popisuje stav příprav zákona. V třetí části se pak odkazuje na poslední navrhovanou novelizaci z pera Odboru prevence kriminality MV.

Za tvůrce zákona přijde pohovořit ředitel Odboru pro mládež MŠMT Mgr. Michal Urban, oponenturu z pohledu NNO, která dlouhodobě kritizuje stávající stav a volá po rovnoprávném přístupu ke všem typům dobrovolníků, následně přednese Ing. Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže.

Text MŠMT (redakčně kráceno AS):
Na základě jednání Rady vlády ČR pro nestátní neziskové organizace ze dne 12. 4. 2011 a následného dopisu ministra vnitra Jana Kubice ze dne 11. 5. 2011 ministrovi školství mládeže a tělovýchovy Mgr. Josefu Dobešovi, zařadilo MŠMT práce na změně zákona o dobrovolnické službě do Plánu legislativních prací vlády na rok 2012 a zahájilo práci na novelizaci zákona ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Radou vlády pro nestátní neziskové organizace.

Návrhu budoucí podoby zákona předcházel konzultační proces, během kterého byly jednak maximálně využity existující struktury realizující Evropský rok dobrovolnictví 2011 (tematické pracovní skupiny, legislativní pracovní skupina a MKV) a jednak byla oslovena široká odborná veřejnost prostřednictvím on-line dotazníku, který byl zveřejněn na webových stránkách MŠMT.

Z analýzy konzultací vzešel požadavek na velký počet změn, který přesahuje pouhou novelizaci, proto se začal připravovat nový zákon o dobrovolnictví, který vychází z osvědčené desetileté praxe stávajícího zákona o dobrovolnické službě a rozšiřuje nový zákon tak, aby více vyhovoval situaci v oblasti dobrovolnictví v dnešní době. Na přípravě pracuje úzký tým složený ze zástupců MŠMT, Ministerstva vnitra a Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Návrhy se opět průběžně konzultují v rámci struktury, která byla vytvořena v průběhu ERD a která je stále funkční. Účinnost zákona se předpokládá 1. 1. 2014. Budoucí zákon o dobrovolnictví bude rozčleněn do 3 základních částí.

Základní teze pro část I.:
Cílem této části je zahrnout do zákona dobrovolníky, kteří nejsou členy žádné organizace.

V této nejobecnější části zákona budou vymezeny základní pojmy (dobrovolnictví, dobrovolník, dobrovolnický projekt, dobrovolnická organizace apod.). Bude zde také zmíněna prospěšnost dobrovolnictví pro společnost a bude definováno, že individuální dobrovolnictví neprobíhá na smluvním základě, že se může vykonávat v ČR i mimo ČR, že pro něj neplatí žádné věkové omezení.

Základní teze pro část II.:
Cílem této části je zahrnout do zákona organizované dobrovolnictví za podmínek, které nevyžadují od organizace podstoupit relativně složitý proces akreditace.

Organizované dobrovolnictví probíhá v dobrovolnických organizacích a zajišťuje dobrovolníkům i organizacím jisté benefity. V případě, že organizace splní velmi mírné podmínky fungování, vztahovaly by se na ní i její dobrovolníky následující podmínky a benefity:

-    Organizace bude moci kofinancovat projekty dobrovolnickou prací. Hodnota této práce bude vypočtena podle aktuálního mediánu mzdy v nepodnikatelském sektoru publikované MPSV.

-    Dobrovolník by měl nárok na potvrzení o výkonu dobrovolné práce ze strany organizace, které by mělo mimo jiné popisovat také získané kompetence dobrovolníka, které získal během svých dobrovolnických aktivit.

Základní teze pro část III. ,
Tato část řeší dobrovolnictví v akreditovaném režimu. Je zde nastavená vstupní bariéra, která je kompenzovaná větším počtem benefitů jak pro organizace, tak pro dobrovolníky samotné.

Východiskem je zatím poslední připravená novelizace z pera MV. Vychází ze současně platného znění zákona, připouští za určitých podmínek akreditovaný režim i při práci v organizaci, kde je dobrovolník členem. Upravuje podmínky získání akreditace, definuje pojmy přijímající a vysílající organizace a stanovuje jejich práva a povinnosti. Řeší také smluvní vztah mezi organizací a dobrovolníkem. V závěru pak definuje možnost poskytnutí dotací vysílajícím organizacím ze strany MV.

 

« další články z kategorie: Zavěry pracovní skupiny NNO

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist