přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Spolupráce » Pomozte podpořit komunitně vedený místní rozvoj CLLD – U

Pomozte podpořit komunitně vedený místní rozvoj CLLD – U

21.01.2014

21.01.2014 zařazeno v kategorii: Spolupráce | autor: test autor |

 

Vážená členská sdružení, rádi bychom Vás požádali o podporu komunitně vedeného místního rozvoje CLLD-U. Pokud Vám tento pojem nic neříká, tak vězte, že se jedná o podobný způsob fungování, jako mají místní akční skupiny MAS, kterým se věnovalo Setkání 2014 v residenci primátora Prahy, ale ve větších městech či městských částech. Video ze semináře můžete shlédnout níže na odkazech: http://youtu.be/GQJLqyz7bD4, http://www.youtube.com/playlist?list=PLXyA_A0DRS7sltRXXh1BElqUMv2iWLmg6.


Místní akční skupiny fungují v sídlech do 25 000 obyvatel. Naší snahou je nyní podpořit návrh, který by umožňoval vytvářet a čerpat finanční prostředky i ve větších městech, či městských částech nad 25 000 obyvatel. Právě takové fungování a podpora se nazývá komunitně vedený místní rozvoj CLLD U. Jedná se o propojení neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy, které si sami rozhodují o rozdělení finančních prostředků na jednotlivé projekty.


Níže naleznete koncept dopisu, se kterým prosím oslovte starosty měst, či městských částí, kde máte své kontakty se žádostí, aby dopis zaslali na ministerstvo pro místní rozvoj, prvnímu náměstkovi Ing, Danielu Braunovi. Je třeba, abychom dokázali nashromáždit dostatečně potřebné množství podpůrných dopisů, které tuto myšlenku podpoří. Nevíme však, jak dlouho pan náměstek ve své funkci vydrží a proto je třeba jednat rychle.


V případě Vašich dotazů nás, prosím,  kontaktujte.  V případě, že se vám podaří přesvědčit starostu města, či městské části, informujte nás o tom prosím také. Níže zasíláme náhled dopisu, který je ideálně třeba zaslat na adresu:


Ing, Daniel Braun, MA, první náměstek

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Staroměstské náměstí 6

110 15 Praha 1

Tel.: +420 224 861 111 (ústředna)

Fax: +420 224 861 333 (centrální)

ID datové schránky: 26iaava

Kontakt pro média:

Tel.: +420 224 861 177

E-mail: komunikace@mmr.cz

Co je vlastně komunitně vedený místní rozvoj, klíčový prvek kohezní politiky Evropské unie 2014+, který nabízí k využití Evropská unie v členských státech?

Za posledních 20 let se přístup iniciativy LEADER k místnímu rozvoji vedenému komunitami a to na základě zkušeností s iniciativou financovanou ze strukturálních fondů EU, která měla pomoci venkovským subjektům přehodnotit dlouhodobý potenciál jejich regionu ukázal jako účinný a účelný nástroj při provádění rozvojové politiky. Evropská komise tento postup propagovala také prostřednictvím dalších komunitárních iniciativ, např. v rámci programů URBAN a EQUAL. Iniciativa LEADER, která má trvalou podporu EU od roku 1991, se stala důležitým prvkem politiky rozvoje venkova a je přijímána po celé Evropě.

Pro období 20142020 je tento nástroj možno použít pro všechny ESI fondy ve venkovském prostoru včetně sídel do 25.000 obyvatel stejně jako v původním programu LEADER. Novinkou ovšem je možnost využití i pro města nad 25.000 obyvatel a pro městské části. Abychom rozlišili tyto dva nástroje, používejme pro urbánní prostředí zkratku CLLD-U.

Místní rozvoj vedený komunitami je specifický nástroj používaný na lokální úrovni a je doplňkovým opatřením k dalším aktivitám na podporu rozvoje na místní úrovni. Místní rozvoj vedený komunitami může mobilizovat a zapojit místní komunity a organizace do plnění cílů strategie Evropa 2020, jako je inteligentní a udržitelný rozvoj podporující začlenění, posilování územní soudržnosti a dosahování konkrétních cílů politiky.

Podporujeme myšlenku využití tohoto programu CLLD-U v městském prostředí ČR, a to sice z různých ESI fondů, alespoň pilotním způsobem v nadcházejícím období.

Vážený pane první náměstku, jsme připraveni být za naše město aktivní součástí takovéhoto programu i partnerství a dovoluji si Vás požádat i o podporu ze strany MMR.

 

« další články z kategorie: Spolupráce

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist