přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Různé » Co přinese nový občanský zákoník občanským sdružením?

Co přinese nový občanský zákoník občanským sdružením?

15.10.2013

15.10.2013 zařazeno v kategorii: Různé | autor: test autor |

 

Senát v tomto týdnu schválil vládní návrh zákonného opatření Senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů. Schválením tohoto návrhu již nebraní nic k tomu, aby nabyl od 1. 1. 2014 účinnosti nový občanský zákoník. Co to bude znamenat pro občanská sdružení, vysvětluje předseda NRZP ČR Václav Krása a reaguje tak na různé fámy a nepravdivé informace.

Pro občanská sdružení neznamená účinnost nového občanského zákoníku bezprostředně nic. Začíná běžet tříletá lhůta, ve které by se občanská sdružení měla změnit na spolky. Vzhledem k tomu, že Senát zamítl zákon o veřejné prospěšnosti, nemění se ani ekonomická podstata a činnost občanských sdružení v oblasti poskytování různých služeb.

To znamená, že přístup k dotacím z veřejných prostředků (od státu, krajů, obcí, či různých nadací a nadačních fondů nebo jednotlivců) zůstává stejný a vůbec nic se v této oblasti od 1. 1. 2014 nemění. Změnu by mohl přinést až zákon o veřejné prospěšnosti, který však není dosud připraven. Nemění se ani daňové záležitosti kolem občanských sdružení.

NRZP ČR přislíbila, že připraví vzorové stanovy pro spolky. Tento slib stále platí a bude realizován během 1. pololetí 2014. Vím, že mezi občanskými sdruženími vznikla fáma, že občanská sdružení, poskytující služby, se musí transformovat na o.p.s. Tato informace není vůbec pravdivá. Služby budou moci poskytovat jak spolky, tak i o.p.s., a je zřejmé, že to tak zůstane i do budoucna. Změní se pouze název z občanského sdružení na spolek, přičemž spolky, které budou chtít poskytovat služby, budou muset být registrovány jako spolky veřejně prospěšné. To však bude platit až po schválení zákona o veřejné prospěšnosti.

Václav Krása

Zdroj: NRZP ČR

 

« další články z kategorie: Různé

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist