přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Tisková zpráva » Brusel - Neziskové organizace potřebují partnerství veřejné správy

Brusel - Neziskové organizace potřebují partnerství veřejné správy

16.07.2012

16.07.2012 zařazeno v kategorii: Tisková zpráva | autor: test autor |

 

Neziskové organizace potřebují partnerství veřejné správy


Celkem 36 zástupců nestátních neziskových organizací z krajů České republiky a jejich partnerů z veřejné správy se zúčastnilo na pozvání europoslankyně Ing. Zuzany Brzobohaté (ČSSD) v Bruselu Dne Evropy. Kromě setkání v Evropském parlamentu proběhla intenzivní debata s některými vedoucími pracovníky Stálého zastoupení České republiky u Evropské unie v čele s velvyslankyní Milenou Vicenovou a velvyslancem Jakubem Dürrem. V otevřené výměně názorů, informací a příkladů z praxe byla zdůrazněna především role partnerství nestátních neziskových organizací, veřejné správy a podnikatelů při uplatňování principů politik Evropské unie, zejména v oblasti kohezní politiky v nadcházejícím programovacím období. Průvodcem a organizátorem programu studijní cesty byl Ing. Roman Haken, člen Evropského hospodářského a sociálního výboru, kterého do EHSV nominovala Rada vlády ČR pro NNO a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, s podporou ANNO ČR. I proto se celá skupina rovněž zúčastnila v Evropském hospodářském a sociálním výboru konference „Demokracie v Evropě: kde se nacházíme z pohledu občanské společnosti?“ Proběhlo i seznámení s prací Výboru regionů a setkání s pracovníky některých krajských zastoupení v Bruselu.
Jedním z výstupů studijní cesty je potvrzení názoru, že nestátní neziskové organizace v České republice potřebují pro zachování své konkurenceschopnosti rovnoprávné postavení s ostatními právními subjekty, stejně jako v jiných zemích EU. Zejména jde o srovnání startovních podmínek s příspěvkovými organizacemi státu, krajů a obcí, a efektivnější systém veřejné podpory z komunálních, regionálních, národních i evropských zdrojů, na jehož vytvoření by se měly podílet samy nestátní neziskové organizace prostřednictvím svých samosprávných sítí.
Účastníci předběžně přislíbili pracovat na přenosu přivezených poznatků do praxe v České republice, a také potvrdili účast na národním informativním workshopu pro zájemce, který se bude konat pravděpodobně v září.

Hana Šnajdrová
776204962

 

« další články z kategorie: Tisková zpráva

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist