přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Zavěry pracovní skupiny NNO » Podskupina Ekonomické a finanční aspekty

Podskupina Ekonomické a finanční aspekty

19.04.2012

19.04.2012 zařazeno v kategorii: Zavěry pracovní skupiny NNO | autor: test autor |

 


(podklad pro jednání workshopu 8. Národní všeoborové konference NNO v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR)

1)Definovat, resp. stanovit kategorie financování z veřejných zdrojů takto:
-    v 1. kategorii jsou zákonné povinnosti státu doprovázené nezbytnými finančními prostředky pro vykonavatele daných činností nebo služeb;
-    v 2. kategorii jsou činnosti naplňující společensky prospěšný účel, které se mají podporovat z dotačních titulů a grantových schémat;
-    v 3. kategorii jsou pak služby nebo činnosti zaměřené na zvláštní účel, nápad, experiment, slavné výročí, inovátorský postup, výzkum a rozvoj lidských zdrojů.

2)Pokračovat v dosavadních nástrojích nepřímé podpory v zákoně o dani z příjmu fyzických a právnických osob a v zákoně o dani dědické, či dani darovací. Osvobodit příjmy od daně pro subjekty, mající právní formu obvyklou pro podnikatelské subjekty, které investují zisk do své činnosti nebo provozování služeb nebo převádějí svůj zisk na konto zakladatelské NNO (podle vzoru „Charity shop tax“ ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska).

3)Své vlastní zdroje příjmů mohou NNO zvyšovat zejména spoluprací s komerčními subjekty pro věci obecně prospěšné, zintenzivnění výměny zkušeností v oblasti získávání vlastních finančních zdrojů, začleňování se do mezinárodních sítí, využívání zkušeností sociálních podniků z vyspělé Evropy, podpora zvýšení limitů křížového financování, podpora považování spotřeby vlastního času a energie (in-kind) za součást kofinancování.

4)Prosazovat zájmy NNO, mj. i v zadání Programovacího období 2014-2020, resp. prosadit účast NNO při přípravě Smlouvy o partnerství mezi Evropskou komisí zastoupenou DG Regio a Vládou ČR zastoupenou MMR ČR nebo jí pověřeným orgánem státní správy.

5)Vytvořit speciální grantový fond pro NNO, který by nahradil zrušený zdroj pro jejich činnost z loterií. Bylo to veřejně přislíbeno Ministerstvem financí ČR. Ve většině států evropské unie existuje na státním rozpočtu nezávislý zdroj. V České republice nezávislý systém financování síťování a organizování provozu aktivit, či služeb NNO neexistuje. Je nezbytné tuto situaci řešit.  Tento fond může být naplňován z příjmů z loterií v rámci kapitoly MF ČR státního rozpočtu nebo z příjmů z uhlíkové (spotřební) daně.

6)Zvýšit DPH limit pro NNO na 5 mil. Kč za 12 bezprostředně po sobě jdoucích kalendářních měsíců. V současné úpravě je 1 mil. Kč. Tuto změnu odůvodňujeme tím, že veškeré služby a činnosti NNO jsou pro koncové uživatele nebo neplátce daně, tudíž placení DPH zatěžuje plně zdroje pro NNO. Jinými slovy uplatněním této změny snižujeme náklad pro veřejné zdroje a mecenáše o cca 1 pětinu při vykonání stejného objemu činností nebo služeb.

7)Zavést zavedení položky snižující základ daně z příjmu fyzických osob o prostředky vynaložené na zajištění péče o osobu závislou na pomoci v souvislosti se Zákonem o sociálních službách.
    
 
Zpracováno koordinátorem této podskupiny Ing. Ivo Kaplánem dne 6. dubna 2012

 

« další články z kategorie: Zavěry pracovní skupiny NNO

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist