přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Zavěry pracovní skupiny NNO » Informace o účasti zástupců NNO na jednáních ŘO jednotlivých OP (strukturální fondy)

Informace o účasti zástupců NNO na jednáních ŘO jednotlivých OP (strukturální fondy)

28.02.2013

28.02.2013 zařazeno v kategorii: Zavěry pracovní skupiny NNO | autor: test autor |

 


 

M. Berdychová: Po lednové nominační PS NNO jsem se obrátila se dopisem na MMR, MŠMT, MPSV a Ministerstvo zemědělství, stejně jako na Magistrát HMP a sdělila jsem jim zástupce NNO s kontakty. Ve spolupráci s ANNO JMK byla připravena pravidla komunikace a další pokyny, které všichni nominovaní dostali, stejně jako vzájemné e-mailové kontakty po jednotlivých OP. Zdá se, že se komunikace nominovaných dle jednotlivých OP zdárně rozbíhá.

 

A. Sedláček (OP VVV): Tato skupina má svoji webovou adresu www.site.google.com/site/nnoprovzdelavani, která je každý den aktualizovaná. Ministerstvo má 3 skupiny - vzdělávání, výzkum a implementace. Nastává diskuse, co by mělo být cílem a co už je např. ošetření cílových skupin. Diskuse by měla být širší. Z praktického hlediska to ale možné asi nebude. Administrátorka je otevřená, pochází z neziskové organizace (CPKP, zná O. Marka). Není harmonogram, jak řekli na začátku. Představa, že si uděláme jako NNO strategii sami, je nereálná. Musíme se držet toho, co oni už nalinkovali. Pokud bude nasměrována pouze na školy, tak se výčet příjemců významně snižuje. Rekvalifikační agentury také vyvíjejí tlak, aby byly z OP podporovány. Našimi tématy jsou neformální vzdělávání a inkluze. Usilujeme o co nejvíce podnětů, bohužel se to zatím příliš nedaří. Skupina pro vzdělávání se sešla jen 1x a hledali formu, jakým způsobem se vše bude realizovat. Je snaha proces zeštíhlit a propojit to, co se překrývalo.

 

Ministerstvo školství má strategii do r. 2020, ale nedrží linii. Je to nesystémové, paralelně jsou tam další osoby, u kterých není jasné, jak se do celého procesu vlastně dostaly.

 

O. Marek: Veřejná správa postupuje ve velkém chaosu a je to hra na slovíčka. Je to bitva lobbyistů. Je třeba lobbovat za důležitá slova.

 

J. Šimková: Měla by se více prosadit Asociace NNO.

 

M. Berdychová (k OP PIK): Na Ministerstvu průmyslu a obchodu byla na první schůzce ŘO Petra Francová. MPO mělo výslovný požadavek, aby byl v ŘO za NNO specialista na sociální podnikání, alternátem je tedy I. Mikolášková se stejnou odborností. Ostaní nominované za NNO mají tyto 2 zástupkyně prosadit do dalších pracovních skupin. P. Francová se z dnešní schůzky PS NNO omluvila z důvodu setkání Klubu sociálních podnikatelů, které vede. Přislíbila informace všem nominovaným co nejdříve zaslat.

 

M. Berdychová (k OP Zam.) Aktivně se zapojil J. A. Krupa jako alternát, který se schůzky ŘO také zúčastnil. Rozeslal dalším nominovaným veškeré materiály.

V řídícím orgánu bude za NNO jen jeden, ale bude spousta pracovních skupin, proto hodlají nominované aktivně prosazovat.

 

O. Marek – (OP IROP): skupina nekomunikuje tak intenzivně. J. Hron skupinu koordinuje dobře. Bude to hodně rozdílné oproti současnému stavu, velký vliv bude mít asi kraj, nebo nějaká krajská instituce. Ministerstvo nám není schopné říci, zda bude uplatněn princip křížového financováním. Regionální intervence nebudou zřejmě plošné – některé kraje intervenci ani nechtějí. Prioritní oblasti jsou jasně vymezené, ale bohužel jsou nejasné podmínky. Skupina nemá webovou stránku. Bruselský hlas zní silně, na partnerství bude kladen velký důraz.

 

I. Noveský: MASky o tom také nemají úplně přehled. Kraje jsou chudé, zejména Karlovarský a Ústecký. Od koordinace dávají ruce pryč.

 

M. Berdychová: Obrátil se na mne p. Pošmurný se žádostí o intenzivní spolupráci s MAS v rámci všech OP.Prosadili své zástupce v podstatě všude, považuje za důležité, abychom s nimi komunikovali a "táhli za jeden provaz".

 

DOPORUČENÍ pro vedoucí nominovaných jednotlivých OP: navázat co nejdříve komunikaci s Místními akčními skupinami v regionech

 

M. Berdychová: (OP TP) K Technické pomoci  žádná schůzka nebyla, jak sdělila H. Vlčková, která se z dnešní schůzky předem omluvila. Budeme to dále sledovat.

 

Také OP Praha - pól růstu se zatím nerozběhl, pouze jsme obdrželi odpověď, že v ŘO je jen 1 místo pro NNO. Snažila jsem se princip partnerství v odpovědi radní Vorlíčkové zdůraznit.

 

Y. Kreuzmannová: Není jasné, zda bude OP Praha otevřený. Strategická skupina HMP oslovuje jednotlivé neziskovky. Proces jmenování členů ŘO probíhá paralelně.

 

A. Sedláček: je třeba se znovu obrátit na Mgr. Z. Bartošovou, která nabízela podporu zastoupení NNO.

 

Pozn. k tomuto OP: Odpoledne po skončení jednání PS NNO přišla pozvánka na 1. jednání k OP Praha, kterou dostalo všech 5 nominovaných za PS Partnerství NNO.

 

H. Jaklová: Má zájem o co nejvíce informací k průběhu přípravy jednotlivých OP a dotazuje se, proč tyto informace také nedostává.

 

M. Berdychová: Mám různé mailing-listy, některé informace se týkají přímo nominovaných, a to buď všech, nebo jen dle OP. Jiný seznam adres i jiný druh informací dostávají zástupci střech v PS Partnerství NNO 2014+. Nejsem si jistá, zda je šťastné zasílat všechno všem, informací je pak hodně a je možné se v tom "ztratit". Pokud má zástupce střešní organizace své nominované a o některou problematiku se hlouběji zajímá, může se obrátit přímo na něj. Není možné jednotlivě sledovat z místa koordinátorky PS komunikaci uvnitř členských organizací.

 

O. Marek: Jako ANNO v ČR nemáme kapacitu to řešit centrálně, s procesem nominací je i tak hodně práce. Skupiny by měly pracovat a komunikovat samostatně. Iniciujeme tento proces u jednotlivých skupin, ale za ně to dělat nemůžeme. Měli byste se skutečně obrátit na koordinátory skupin. Proces nemáme ambici shora řídit, jen koordinovat.

 

M. Berdychová: Dokumentů je skutečně hodně a s různým typem adresáta. Pokusíme se v nějakých časových úsecích (např. kvartálně) dát souhrn na web. Oceňuji naopak to, že se experti z různých NNO propojili, vyměňují si informace a spolupracují. Rolí koordinace je vše zdálky pozorovat a zasáhnout pouze v případě, že něco přestane fungovat.

 

J. Sokolovičová: Samospráva skupin je dobrá. Je třeba na ně apelovat, že chceme souhrnné a klíčové informace.

 

« další články z kategorie: Zavěry pracovní skupiny NNO

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist