přeskočit k navigaci »

úvod » Články » Tisková zpráva » Český západ organizuje veřejné brigády v sociálně vyloučených lokalitách

Český západ organizuje veřejné brigády v sociálně vyloučených lokalitách

11.07.2013

11.07.2013 zařazeno v kategorii: Tisková zpráva | autor: test autor |

 

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 10. 7. 2013
Občanské sdružení Český západ ve spolupráci s dalšími aktivními občany organizuje již od roku 2009 v Dobré Vodě u Toužimi dobrovolné veřejné brigády. Jejich cílem je nejen úklid a údržba veřejných prostranství, ale také další rozvoj obce. Tuto sobotu 13. července od 10 do 13 hodin proběhne poprvé brigáda také na Nové Farmě u Teplé, což je jedna z dalších sociálně vyloučených lokalit na Tepelsku a Toužimsku, kde Český západ působí. Kromě zapojování občanů do řešení věcí veřejného zájmu pomáhá Český západ lidem ze sociálně vyloučených lokalit řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou.

 

Tradici veřejných brigád Český západ letos rozšiřuje i na Novou Farmu, kde v rámci terénních programů působí od roku 2007. „Během června jsme zorganizovali dvě setkání zdejších obyvatel. Sešly se vždy asi dvě desítky dospělých i dětí. Ti pak společně plánovali, co chtějí změnit, upravit či vybudovat v místě, kde žijí. Od dětí a maminek zaznívalo hlavně přání postavit dětské hřiště a vybudovat tak bezpečný prostor pro hraní, který by byl oddělen od míst, kde jezdí auta. Dospělí si pak přejí lepší udržování pořádku kolem panelového domu i v něm a umístění laviček v jeho okolí,“ přibližuje plány místních Anna Juráčková z Českého západu. „Při první brigádě, která by měla trvat asi tři hodiny, budeme vyklízet sklepní prostory v panelovém domě a uklízet jeho okolí. Počítáme, že pomáhat přijdou dospělí i děti, ale kolik jich bude, nedokážeme předem odhadnout. Děti již mají s úklidem zkušenost z jarní oslavy Dne Země, v rámci které společně sbíraly odpadky kolem domu, kde bydlí,“ doplňuje Anna Juráčková.

 

Český západ od minulého roku v převážně romské komunitě na Nové Farmě organizuje tvořivé dílny pro děti i dospělé. Při nich mají účastníci příležitost se něco nového naučit, vzájemně se lépe poznat a třeba i sdílet své nápady a plány. Od března letošního roku zde probíhá ve spolupráci s organizací Nová škola, o.p.s. z Prahy jednou týdně Školička pro nejmenší děti. Jejím cílem je připravit děti na vstup do mateřské nebo základní školy tak, aby přechod do těchto zařízení byl pro ně co možná nejsnazší a aby v novém prostředí dokázaly obstát. Letos poprvé vyrazí také děti z Nové Farmy na tři dny do deset kilometrů vzdálené Dobré Vody, kde Český západ organizuje během léta mnohé aktivity pro místní děti a mládež. S nimi také pojedou holky a kluci z Nové Farmy na konci léta na několikadenní tábor na Žluticku.

 
Český západ začal veřejné brigády organizovat v Dobré Vodě u Toužimi již v roce 2009. „Letos probíhají brigády v Dobré Vodě již pátým rokem a za celou jejich historii na nich lidé odpracovali již několik tisíc hodin. Většinou se sejde tak 50 až 70 lidí a tolik lidí už nějakou práci zastane. Díky pravidelným brigádám se Dobrá Voda rok od roku, krok po krůčku, stává hezčím místem k životu i návštěvě,“ představuje přínos veřejných brigád Anna Dunčeková z Českého západu. V minulých letech brigádníci v Dobré Vodě postavili například dřevěný altán a rumpál nad obecní studnou, upravili některé cesty, vysadili zeleň a umístili lavičky. V okolí obce obnovili lesní studánku a vyznačili naučnou stezku Naši ptáci. Pravidelně stříhají také živé ploty, sekají trávu, čistí kanalizaci a mnohé další. V letošním roce proběhla brigáda v Dobré Vodě začátkem června, další půldenní je naplánovaná na dnešek 10. července a třetí proběhne 7. září.

 

Brigády v Dobré Vodě a na Nové Farmě podpořil Úřad vlády ČR, sekce pro lidská práva, v rámci projektu „Na vlastní nohy“. Organizace Český západ uvítá materiální dary na brigády v podobě nářadí, pracovních nástrojů, ochranných pomůcek a materiálu.

 

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. V Dobré Vodě dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu. Výrobky z těchto dílen nabízí v internetovém obchodě eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.

 

Více informací:

Mgr. Eva Haunerová – tisková mluvčí, Český západ o.s.

tel.: 602 663 513, 603 772 309, e-mail: eva.haunerova(zavináč)cesky-zapad.cz

 

« další články z kategorie: Tisková zpráva

« zpět na seznam článků

 
 
ANNAKK

ANNAKK
tel.: +420 776 204 962
email: info@annakk.cz

 

TOPlist